Allmän info

Fördelar med solceller

Med egna solceller på taket blir du mindre beroende av marknadens elpriser och bidrar till att mer förnybar energi produceras i världen. Ta steget idag – bli elproducent!

Var kan jag sätta solceller?

Det går att sätta solceller på de flesta typer av tak, men det är förstås viktigt att tänka på takets läge. Den optimala riktningen är vanligen mellan sydost och sydväst, men så länge taket inte är helt riktat mot norr och är fritt från större skuggor kan du få bra utdelning på dina solceller. 

Våra solceller

Våra solceller går att kombinera till den omfattning som passar just ditt tak och elanvändning. Exempelvis 10 kW täcker ca 50 kvm av ditt tak.

Kontakta oss så skräddarsyr vi en anläggning för just dina behov! 

Hur mycket el som produceras påverkas av faktorer som takets lutning, var i landet du bor, vilket väderstreck de är placerade i och naturligtvis av hur mycket solen skiner. Generellt uppskattas panelerna producera 1000 kWh per kWp och år, i optimalt söderläge. Med öst/väst läge blir det något mindre.

Återbetalningstiden varierar (normalt runt 8-12 år), avgörande för detta är hur mycket el som produceras samt såklart marknadens elpriser.

Solcellspanelen

  • Solcellernas uppgift är att omvandla solens energi till förnybar energi under minst 30 år
  • Panelen är uppbyggd av kristallint kisel som är den vanligaste på marknaden
  • Solpanelen är monokristallin och därmed en panel som har en hög verkningsgrad, vilket ger en kostnadseffektiv panel
  • Solpanelen har 3 stycken by-pass dioder som skickar strömmen vidare om en eller flera celler är skuggade
  • Panelen lamineras till en vattentät och isolerad enhet
  • Effekt-garantier: minst 90% efter 10 år, minst 80% efter 25 år

Solpaneler

Kiselsolcellspaneler är den vanligaste solcellstypen på marknaden, detta tack vare en högre verkningsgrad och kostnadseffektivitet. 

JA Solar – är en av världens största solcellspanelstillverkare. Panelerna är av högsta kvalitet, Tier 1 paneler och av A-klass. 

Longi Solar – är en av de ledande mono-kristallina solcellspaneltillverkarna i världen. De är en Tier 1 leverantör samt AAA-ratade (den högsta ratingen) enligt PV ModuleTech Bankability rating Q1 2020.

Trina Solar – driver forskning, ständig utveckling och innovation, produktion samt försäljning av solcellsmoduler. Trina Solar har anslutit över 5,5 GW solkraftverk till nätet över hela världen.

Växelriktare

Växelriktaren är hjärtat i solcellsanläggningen och styr själva systemet med olika smarta funktioner. Den omvandlar likström (DC) som skapats från solcellspanelerna till växelström (AC) 

Fronius – är ett privatägt bolag från Österrike som producerat växelriktare ända sedan 1995. Deras växelriktare är av mycket hög kvalitet.

Growatt – är en av de 10 största tillverkarna och en ledande tillverkare av växelriktare i världen. Företaget har blivit utsett till den bästa växelriktartillverkaren i Kina tre år i rad. 

Sungrow – är en av världens största tillverkare och utvecklare av växelriktare. Denna driftssäkra växelriktare tillverkas i Kina.

 

Montagesystem

Vi erbjuder ett komplett sortiment av montagelösningar för både lutande och platta tak, men även speciallösningar så som integrerade lösningar, carports och installation på fasad. Allt med fokus på att klara det nordiska klimatet med vind och tyngre snölaster. Alla produkter från våra leverantörspartners är certifierade och testade, så att vi vet att de uppfyller lagar, regler samt våra egna högt ställda krav.

Renusol – vår leverantör av solcellssystem för lutande tak. En tysk tillverkare som levererat och utvecklat metallkomponenter till solcellsindustrin sedan 1997. 

Esdec  – sedan 2004 har Esdec levererat universella montagesystem för solcellspaneler på platta och lutande tak. Systemen består av lätta och robusta komponenter som är enkla att montera.

Weland Stål – vår leverantör med över 40 års erfarenhet av taksäkerhet. Infästningssystemet för solpaneler är anpassat för vårt nordiska klimat.

SOLTOP – vår leverantör av ett mycket säkert och lättmonterat montagesystem för platta tak med ballast från 0° till 15° lutande papptak. För att slippa penetrera taket används oftast ballast.

CW Lundberg – är leverantör för infästning på papptak. 1993 startade de sin nuvarande verksamhet. De har ett komplett produktsortiment där alla produkter utvecklas, tillverkas och levereras från den egna fabriken i Mora.

 

infastningar1.png

Montage tegeltak

infastningar2.png

Montage plåttak

infastningar3.png

Montage takpanneplåt

LADDBOXAR – installation av laddningspunkt till elfordon

Passa på att installera en laddbox när du sätter upp en solcellsanläggning och ladda din bil med ren solel från ditt eget tak!

Vi installerar de vanligaste boxarna på marknaden bl.a:

– Fronius Wattpilot

– Go-eCharger

– Garo med eller utan wifi och dynamisk laddning.

Övriga fabrikat och sorter efter önskemål.

Fördelar med egen laddbox:

  • Säker laddning 
  • Kortare laddningstid
  • Alltid fulladdad bil
  • Framtidssäkrat för både hybrid och elbil
  • Ännu billigare laddning med solel
  • Höjer värdet på din bostad
  • 50 % Grön teknik-avdrag direkt på fakturan.

Fråga oss om offert och bästa lösning!

BATTERIER – lagring av egenproducerad elenergi

Passa på att installera batteri när du sätter upp en solcellsanläggning!

Än så länge så får man bra betalt för elen man säljer, men för den som vill använda mer av sin egenproducerade el och vara mer självförsörjande i framtiden, är batteri ett bra alternativ.

Nu har priserna gått ner på batterier och med avdraget Grön teknik på 50 % direkt på fakturan, blir det riktigt prisvärt att idag investera i ett batteri.

Tillsammans med den nya generationen växelriktare (hybrid) från t.ex Fronius eller Sungrow, erbjuder vi batteripaket i olika storlekar från 5 – 26 kWh. Batterierna tillverkas av BYD, en av världens största tillverkare av batterier, alternativt Sungrow batteri.

När du väljer att installera ett batteri till din solcellsanläggning, så ingår alltid en Smartmeter. Smartmeterns uppgift är att styra växelriktaren och att hjälpa batteriet och växelriktaren att leverera exakt rätt mängd el. Med en Smartmeter kan man visualisera högupplöst data i en app, dvs. du kommer att kunna se hur mycket dina solceller producerar, hur mycket som finns lagrat i dtt batteri osv.

Teknisk data på det vanligaste batteriet BYD HVS 10,2:

  • 10,24 kWh i storlek 
  • Max urladdning 25 A
  • Storlek 1178x585x298 mm
  • Vikt 167 kg
  • 10 års garanti
  • Material: Litiumjärnfosfat (koboltfri)

Fråga oss om offert och bästa lösning!