Allmän info

Fördelar med solceller

Med egna solceller på taket blir du mindre beroende av marknadens elpriser och bidrar till att mer förnybar energi produceras i världen. Ta steget idag – bli elproducent!

Var kan jag sätta solceller?

Det går att sätta solceller på de flesta typer av tak, men det är förstås viktigt att tänka på takets läge. Den optimala riktningen är vanligen mellan sydost och sydväst, men
så länge taket inte är helt riktat mot norr och är fritt från större skuggor kan du få bra utdelning på dina solceller. Solcellerna sätts med mellan 15 och 60 graders lutning.

Våra solceller

Våra solceller går att kombinera till den omfattning som passar just ditt tak och elanvändning. Exempelvis:

Hur mycket el som produceras påverkas av faktorer som takets lutning, var i landet du bor, vilket väderstreck de är placerade i och naturligtvis av hur mycket solen skiner. Generellt uppskattas panelerna producera 1000 kWh per kW och år.

Återbetalningstiden ligger ofta runt 12 år, avgörande för detta är hur mycket el som produceras samt marknadens elpriser.

Så här fungerar det

 • Solcellerna seriekopplas till paneler, vanligtvis 60st, och ger då ca. 250W – 300W
 • Poly / Mono
 • På baksidan av panelen finns en kopplingsbox som har två stycken förmonterade kablar med ” + ” respektive ” – ” kontakt
 • Kopplingsboxen har 3 stycken by-pass dioder som skickar strömmen vidare om en eller flera celler är skuggade
 • Panelen lamineras till en vattentät och isolerad enhet
 • Effekt-garantier: minst 90% efter 10 år, minst 80% efter 25 år

Solpaneler

Kiselsolcellspaneler är den vanligaste solcellstypen på marknaden, detta tack vare en högre verkningsgrad och kostnadseffektivitet. 

JA Solar – är en av världens största solcellspanelstillverkare. Panelerna är av högsta kvalitet, Tier 1 paneler och av A-klass. 

Sonnenstromfabrik – levererar högkvalitativa solcellspaneler som är tillverkade i Tyskland med extra lågt klimatavtryck och hållbarhet i fokus. 

Longi Solar – är en av de ledande mono-kristallina solcellspaneltillverkarna i världen. De är en Tier 1 leverantör samt AAA-ratade (den högsta ratingen) enligt PV ModuleTech Bankability rating Q1 2020.

Växelriktare

Växelriktaren är hjärtat i solcellsanläggningen. Den omvandlar likström (DC) som skapats från solcellspanelerna till växelström (AC) 

Det finns olika slags växelriktare:

Strängväxelriktare – är det traditionella systemet där solcellspanelerna kopplas i slinga till växelriktaren.

Optimerat växelriktarsystem – med ett optimerat växelriktarsystem sätter man optimerare under varje panel eller panelpar för att optimera varje solcellspanel/solcellspanelpar.

Fronius är ett privatägt bolag från Österrike som producerat växelriktare ända sedan 1995. Deras växelriktare är av mycket hög kvalitet.

Growatt är en av de 10 största tillverkarna och en ledande tillverkare av växelriktare i världen. Företaget har blivit utsett till den bästa växelriktartillverkaren i Kina tre år i rad. 

SolarEdge är ett israeliskt bolag som startade 2006. SolarEdge är idag en av de ledande tillverkarna av växelriktare i världen med sin optimerade teknik. 

Montagesystem

Vi erbjuder ett komplett sortiment av montagelösningar för både lutande och platta tak, men även speciallösningar så som integrerade lösningar, carports och installation på fasad. Allt med fokus på att klara det nordiska klimatet med vind och tyngre snölaster. Alla produkter från våra leverantörspartners är certifierade och testade, så att vi vet att de uppfyller lagar, regler samt våra egna högt ställda krav.

Renusol – vår leverantör av solcellssystem för lutande tak. En tysk tillverkare som levererat och utvecklat metallkomponenter till solcellsindustrin sedan 1997. 

SOLTOP – vår leverantör av ett mycket säkert och lättmonterat montagesystem för platta tak med ballast från 0° till 15° lutande papptak. För att slippa penetrera taket används oftast ballast.

CW Lundberg – är leverantör för infästning på papptak. 1993 startade de sin nuvarande verksamhet. De har ett komplett produktsortiment där alla produkter utvecklas, tillverkas och levereras från den egna fabriken i Mora.

infastningar1.png

Montage tegeltak

infastningar2.png

Montage plåttak

infastningar3.png

Montage eternittak, cembonittak och takpanneplåt

LADDBOXAR – lagring av egenproducerad elenergi

Passa på att installera en laddbox när du sätter upp en solcellsanläggning och ladda din bil med ren solel från ditt eget tak!

Vi installerar de vanligaste boxarna på marknaden bl.a:

– Fronius Wattpilot

– Go-eCharger

– Garo med eller utan wifi och dynamisk laddning.

Övriga fabrikat och sorter efter önskemål.

Fördelar med egen laddbox:

 • Säker laddning 
 • Kortare laddningstid
 • Alltid fulladdad bil
 • Framtidssäkrat för både hybrid och elbil
 • Ännu billigare laddning med solel
 • Höjer värdet på din bostad
 • 50 % Grön teknik-avdrag direkt på fakturan.

Fråga oss om offert och bästa lösning!

BATTERIER – installation av laddningspunkter till elfordon

Passa på att installera batteri när du sätter upp en solcellsanläggning!

Än så länge så får man bra betalt för elen man säljer, men för den som vill använda mer av sin egenproducerade el och vara mer självförsörjande i framtiden, är batteri ett bra alternativ.

Nu har priserna gått ner på batterier och med avdraget Grön teknik på 50 % direkt på fakturan, blir det riktigt prisvärt att idag investera i ett batteri.

Tillsammans med den nya generationen växelriktare från Fronius erbjuder vi batteripaket i olika storlekar från 5 – 22 kWh. Batterierna tillverkas av BYD, en av världens största tillverkare av batterier.

Teknisk data på det vanligaste batteriet HVS 10,2:

 • 10,24 kWh i storlek 
 • Max urladdning 25 A
 • Storlek 1178x585x298 mm
 • Vikt 167 kg
 • 10 års garanti
 • Material: Litiumjärnfosfat (koboltfri)

Fråga oss om offert och bästa lösning!